24. January 2013 /

A New City Centre for Utrecht

As a part of the CU2030 program, the municipality of Utrecht is working together with its partners on a new station area, which will later form the new centre of Utrecht, alongside its historic city centre. The program involves a wide range of urban projects in which there is room for new infrastructure and public space, real estate developments and facilities. The redevelopment of the Jaarbeursplein and the construction of the connecting underground parking is one of the large integral challenges that are currently being prepared. Witteveen+Bos, OKRA and ZJA have been awarded the design tender for the Jaarbeursplein Utrecht and connecting underground car park.

The vision of the winning team focusses on the complete lifecycle for the development. The design combines parking with a comfortable, lively, and socially safe city square on top of it, in which transfer and accommodation are designed in a recognisable and inviting way. A characteristic of the new Jaarbeursplein is a clever relationship between square space and surrounding real estate, allowing for a substantial flow of passengers. The square establishes a solid anchoring in the city, with clear connections between the underground, ground and upper levels of the public transport terminal.

The Jaarbeursplein will form the face of the new Utrecht. Vital, metropolitan and highly dynamic. A place where Utrecht reveals itself, and where inhabitants and visitors can have a taste of the new city. It is hoped that over the next few years the Jaarbeursplein will transform from an existing residual space to a high quality urban space.

Images curtesy of OKRA

 
 
 
 
Add new Facebook comment: