National Gallery of Denmark

 

Based on their winning proposal from 2011, Dutch landscape architects Karres+Brands redesigned the garden for the Statens Museum for Kunst (SMK) in Copenhagen, Denmark, together with the Danish office Polyform Architects. The 
design concept “SMK tilbage i parken” (Statens Museum for Kunst back in the park) reconnects the museum grounds with the adjacent Østre Anlæg Park, located on Copenhagen’s former fortifications.

Topos_Currents_Copenhagen

The conceptual idea was to integrate the museum into the park, as well as revise the whole entrance area. The landscape architects focused on a soft, 
almost organic design language that counterbalances the enormous and rigid museum building. Their concept used the 
existing height differences of the site to create create a topographically dynamic landscape. A new pond with a diameter of 32 metres that is positioned slightly off centre, mirrors the Copenhagen skyline.

Statens_Museum_Kunst

Photos: SMK, Ida Tietgen Hõyrup, karres+brands

Read the full article in Topos 95 – Light